Anna Ådahl


NEWS

WORKS
PUBLICATIONS

CV
CONTACT
Inauguration of public commission Museum of Public Objects


(Text in english will arrive soon)
 
Bänkar, lyktstolpar, träd och en papperskorg från olika delar av världen har landat på Stora Arkens torg. Konstnären Anna Ådahl har noggrant placerat ut objekten och förvandlat torget till ett Museum för offentliga ting. Ytterligare ett verk till kommunens fina samling av offentlig konst invigs snart.
 
I konstverket Museum för offentliga ting har konstnären tagit fasta på önskemål från de boende runt torget. Här finns växtlighet i form av en gran, en palm och ett körsbärsträd. Här kan människor mötas, stanna till en stund och sätta sig på någon av de olika bänkarna som många av oss kanske känner igen, från Paris, Moskva eller Istanbul. Här syns också en liten bänk gjord för barn. Skräpet kan du slänga i en papperskorg från Frankrike.
 
Området runt torget vittnar om Haninges sjöfartshistoria. Bostads- och hyresrättsföreningar har namn som Cognacsskutan, Riksäpplet och Stora Arken. Till Haninge kom skeppen med varor från hela världen. Med sin installation vill Anna Ådahl återknyta till den historien genom att hämta hit offentliga objekt från olika länder. Ursprungsländerna knyter an till de boende runt torget men också till hennes egen historia som hon har delat/delar mellan Frankrike och Sverige.